Български програмист измисли приложение, за да не му се налага да носи очила

 

Какво вдъхнови Даниел Георгиев да създаде, приложение, за което хората казват “Не мога да живея без него” и през какви трудности премина, споделя в интервю за БизЛабс".

Даниел Гоергиев е на 21 години от град София. Винаги си е мислил, че ще стане известен спортист, след като 10 години се е занимавал със спорт. Тренирал е футбол и гребане, а сега това е само хоби. След гимназията, Даниел се записва да учи програмиране в Технологично училище "Електронни системи" - ТУЕС, откъдето започва и неговото приключение в създаването на проекта Айрис.

 

Какво е Айрис?

Айрис е софтуер, който премахва синята светлина от екрана на компютъра, а също така намалява яркостта, без да пречи на честотата на трептене на светлината.

 

От къде се ражда идеята и това ли беше тя първоначално?

След посещение на лекар, разбрах че трябва да сложа очила, заради постоянната ми работа пред компютър. Започнах да търся програми в интернет, които предпазват очите, и да чета статии за очите и здравето на зрението. След като не намерих нищо достатъчно добро, реших да създам собствен софтуер, който предпазва очите от вредните лъчения на мониторите.
Тръгнахме с идеята да направим софтуер, който засича колко пъти мига човек и ако не мига достатъчно, да му напомня да го прави заедно с таймер, който през 30 минути го кара да стане от компютъра като заключва екрана. Това беше първоначалната ни идея. Сега приложението няма нищо общо с нея, но оттам тръгна. Събрах целия екип от "супер звезди" (смее се), т.е. момчетата, които познавах в компютърното училище - около пет човека, и им казах: "Момчета участваме в състезанието и взимаме 50 хил. долара (толкова е била наградата) и ставаме световни шампиони". Така участвахме в състезанието и спечелихме в България, но отпаднахме на полуфинала.

Какво чувство донесе първата продажба?

Първата продажба дойде след малко повече от година, а реакцията беше “Представете си ме подскачащ из стаята, в продължение на няколко минути” (смее се).

 

Какви бяха трудностите, които срещна по пътя? Какво те мотивира да продължиш и да не се отказваш?

Трудностите бяха не малко. Загърбих личния си живот, отношенията с родителите и приятелите ми не бяха добри. Момчетата, с които първоначално започнахме да разработваме приложението, се отказаха по пътя. Причината беше, че се наложи да финансираме проекта със собствени средства и много лично време. Но аз не им се сърдя, продължих сам и се посветих изцяло. Спомням си как имаше една седмица, в която спях в колата си. Не се отказах, защото това беше моята идея и моята страст.

 

В кои държави приложението има най-голям успех?

Най-голям успех има в САЩ. Ползва се в над 140 държави. Имам няколко потребители от Антрактида - там, където няма много хора, но някои го ползва. Хората постоянно ми пишат, че това приложение ги е спасило да не си купят очила и не могат да живеят без него. Много съм горд от това.

 

Добавяш нова функция към приложението, което ще го прави достъпно за потребителите на Android, iOS, Windows Phone, ChromeBook и всяко устройство, което съществува без JailBreak. Разкажи ни повече..

Преди 1 година започнах да проучвам дали мога да вкарам цветовите промени на Iris в браузъра. Говорих с всички най-добри програмисти, които познавам. Писах на екипите на Chrome, Mozilla и Webkit дали има някакъв начин за това. Всички до един ми казаха, че е невъзможно и няма как браузърът да поддържа такова нещо. Това е супер важно, защото ако успеех да го направя значи ще мога да направя Iris за Android, iOS, Windows Phone, ChromeBook и всяко устройство, което съществува без JailBreak.
Искам да направя всяка уеб страница да е полезна за очите. Първо ще опитам да го направя в ChromeBook, а след това ще направя чист браузър на iOS, който да контролирам. По този начин телефона ти ще бъде полезен през цялото време.

 

Твоите три съвета към нашите читатели са..

Аз не вярвам в съвети и гледам да не ги давам никога, но бих им казал да не се отказват от своята страст.Благодаря ти, че отдели време за това интервю. Пожелаваме ти много успех и още нови начинания.

Автор: Ивелина Червенакова