Лидерките в ИТ индустрията | втора част

Жените служители съставляват между 27% (Microsoft) и 43% (eBay) от общите служители в големите технологични компании, като дялът им спада много повече, когато става дума за реални технологични работни места.

 

Представяме ви втората част на класацията на най-известните и проспериращи жени в света на технологиите. Дами, които опровергават всеобщото мнение за жените в технологиите и доказват, че мястото им е точно там, успоредно с мъжете!

 

 

Ребека Гарсия - Rebecca Garcia

е  съосновател на CoderDojo NYC, нестопанско сдружение, което обучава млади хора от 7 до 17 годишна възраст на код, игри и приложения.  

През 2013 г. Ребека е наградена от САЩ White House “Champion of change” и става най-младият притежател на наградата.

През 2014 г. е  вписана в листата на списание Glamour “35 Women Under 35 Who Are Changing the Tech Industry”.

В списъка към номинации я включват и от AskMen на "Топ 99 Изключително качество жени” през 2015 г. и тази година получава звезда от Hispanicize STEM (Science, Technology, Engineering, and Math) за сдружението CoderDojo NYC, на което е съосновател.

Лаура Гомез - Laura I. Gómez

 

Е изпълнителен директор и основател на Atipica, помощ за рискови стартиращи предприятия.

Работи с технологии още от 17 (седемнадесет) годишна възраст. С гордост работи в Twitter и е един от основателите на Международния екип довел продуктовото разширяване на Twitter в 50 езика и десетки страни. Била е включвана в многобройни публикации и телевизионни програми по цял свят, вкючително в Wall Street Journal, USA Today, Forbes Мексико, GQ,  Harper's Bazaar and Huffington post. Работила е за Jawbone, YouTube, Google Brasil и AKQA Лондон. Призната е от Министерството и Държавния секретар Хилари Клинтън за участието си в Програмата за TechWoman - Единствената жена-лидер в Twitter за 2012 г.

В момента служи в борда на Института по технологии и обществен ред заедно с Lt управителя Гавин Нюсъм и бившия секретар Джордж Р. Шулц.

 

Сара Хайдер - Sara Haider

 

Сара Хайдер е Android Engineering създава нова социална мрежа, която ви позволява да споделяте честно и анонимно с приятелите си “Secret”. Преди да стане първият инженер в Secret, Хайдер прекарва 4 години в Twitter и изгражда своята Vine за приложението към Android.

Сара е силен поддръжник на техническото образование за момичета и съветник на момичета, които имат страст към Code, организация с нестопанска цел, фокусирана върху това да вдъхновява младите момичета да преследват инженерни области. Тя съветва стартиращи компании в Силиконовата долина, Ню Йорк и Торонто. Сара е завършила специалност “Софтуерно инженерство и когнитивна наука” в Университета на Ватерло.

 

Рейчъл Хаот - Rachel Haot

 

 

Рейчъл Хаот е американска бизнес дама и предприемач. През януари 2016 г. тя се присъединява към 1776 (фирма) като изпълнителен директор. Преди това Хаот е била главен дигитален мениджър и заместник секретар по Технологии на щата Ню Йорк, в продължение на две години при губернатора Андрю М. Куомо.

Преди тази Рейчъл е главен дигитален мениджър в Ню Йорк, в продължение на три години, 2011 - 2013 година.

От 2006 до 2010 г., Хаот е един от основателите на GroundReport, глобален краудсорсинг за стартиранена новини . През 2008 г. Хаот основава дигитално консултантска фирма, а през 2011 г. Преподава шест седмичен курс по социални медии и предприемачество в Columbia Business School, като помощник професор. Тя е обявен за Young Global Leader от Световния икономически форум и главен Digital Officer на годината през 2014 г. от срещата на върха на CDO. Тя е била призната като "30 Под 30" лидер от Fortune и  и е удостоена с награди на City and State Above & Beyond Awards през 2015 г.

 

 

По всичко личи, че светът се развива в посока, в която жени и мъже ще работят един до друг без значение каква е професията им и все повече жени лидери ще ръководят големи компании. Колкото и трудно да е да си жена в бизнеса, с неспирна амбиция и мотивация за успех, по-нежната половина на човечеството ще постига успех, защото както е казала Еленор Рузвелт: „Жената е като торбичка чай – не можете да кажете колко силна е тя, докато не я потопите в гореща вода.“.

 

Автор: Виктория Петкова