BLOG

 

Какво вдъхнови Даниел Георгиев да създаде, приложение, за което хората казват “Не мога да живея без него” и през какви трудности премина, споделя в интервю за БизЛабс".

Даниел Гоергиев е на 21 години от град София. Винаги си е мислил, че ще стане известен спортист, след като 10 години се е занимавал със спорт. Тренирал е футбол и гребане, а сега това е само хоби. След гимназията, Даниел се записва да учи програмиране в Технологично училище "Електронни системи" - ТУЕС, откъдето започва и неговото приключение в създаването на проекта Айрис.

 

Какво е Айрис?

Айрис е софтуер, който премахва синята светлина от екрана на компютъра, а също така намалява яркостта, без да пречи на честотата на трептене на светлината.

 

От къде се ражда идеята и това ли беше тя първоначално?

След посещение на лекар, разбрах че трябва да сложа очила, заради постоянната ми работа пред компютър. Започнах да търся програми в интернет, които предпазват очите, и да чета статии за очите и здравето на зрението. След като не намерих нищо достатъчно добро, реших да създам собствен софтуер, който предпазва очите от вредните лъчения на мониторите.
Тръгнахме с идеята да направим софтуер, който засича колко пъти мига човек и ако не мига достатъчно, да му напомня да го прави заедно с таймер, който през 30 минути го кара да стане от компютъра като заключва екрана. Това беше първоначалната ни идея. Сега приложението няма нищо общо с нея, но оттам тръгна. Събрах целия екип от "супер звезди" (смее се), т.е. момчетата, които познавах в компютърното училище - около пет човека, и им казах: "Момчета участваме в състезанието и взимаме 50 хил. долара (толкова е била наградата) и ставаме световни шампиони". Така участвахме в състезанието и спечелихме в България, но отпаднахме на полуфинала.

Какво чувство донесе първата продажба?

Първата продажба дойде след малко повече от година, а реакцията беше “Представете си ме подскачащ из стаята, в продължение на няколко минути” (смее се).

 

Какви бяха трудностите, които срещна по пътя? Какво те мотивира да продължиш и да не се отказваш?

Трудностите бяха не малко. Загърбих личния си живот, отношенията с родителите и приятелите ми не бяха добри. Момчетата, с които първоначално започнахме да разработваме приложението, се отказаха по пътя. Причината беше, че се наложи да финансираме проекта със собствени средства и много лично време. Но аз не им се сърдя, продължих сам и се посветих изцяло. Спомням си как имаше една седмица, в която спях в колата си. Не се отказах, защото това беше моята идея и моята страст.

 

В кои държави приложението има най-голям успех?

Най-голям успех има в САЩ. Ползва се в над 140 държави. Имам няколко потребители от Антрактида - там, където няма много хора, но някои го ползва. Хората постоянно ми пишат, че това приложение ги е спасило да не си купят очила и не могат да живеят без него. Много съм горд от това.

 

Добавяш нова функция към приложението, което ще го прави достъпно за потребителите на Android, iOS, Windows Phone, ChromeBook и всяко устройство, което съществува без JailBreak. Разкажи ни повече..

Преди 1 година започнах да проучвам дали мога да вкарам цветовите промени на Iris в браузъра. Говорих с всички най-добри програмисти, които познавам. Писах на екипите на Chrome, Mozilla и Webkit дали има някакъв начин за това. Всички до един ми казаха, че е невъзможно и няма как браузърът да поддържа такова нещо. Това е супер важно, защото ако успеех да го направя значи ще мога да направя Iris за Android, iOS, Windows Phone, ChromeBook и всяко устройство, което съществува без JailBreak.
Искам да направя всяка уеб страница да е полезна за очите. Първо ще опитам да го направя в ChromeBook, а след това ще направя чист браузър на iOS, който да контролирам. По този начин телефона ти ще бъде полезен през цялото време.

 

Твоите три съвета към нашите читатели са..

Аз не вярвам в съвети и гледам да не ги давам никога, но бих им казал да не се отказват от своята страст.Благодаря ти, че отдели време за това интервю. Пожелаваме ти много успех и още нови начинания.

Автор: Ивелина Червенакова

TechOrigin Plovdiv will gather the local startup community, including entrepreneurs, investors, programmers, consultants, activists, and governmental organisations to share their success stories, practical experience and ideas that can make a real difference for the city.

The goal is to set the next steps in envigorating the startup ecosystem in Plovdiv that provides numerous opportunities, high quality IT talent and great potential for synergies between companies in the tech space. The event will take place in two locations simultaneously, BeeBop Cafe and Club Fargo, each providing a different discussion theme:
- Current challenges in the tech development environment;
- Investing in tech startups The event would be capped of by a networking mixer, a live jazz performance, a live DJ stream and an AV performance. Save the date and see you in Plovdiv on December 1st.

Жените служители съставляват между 27% (Microsoft) и 43% (eBay) от общите служители в големите технологични компании, като дялът им спада много повече, когато става дума за реални технологични работни места.

 

Представяме ви втората част на класацията на най-известните и проспериращи жени в света на технологиите. Дами, които опровергават всеобщото мнение за жените в технологиите и доказват, че мястото им е точно там, успоредно с мъжете!

 

 

Ребека Гарсия - Rebecca Garcia

е  съосновател на CoderDojo NYC, нестопанско сдружение, което обучава млади хора от 7 до 17 годишна възраст на код, игри и приложения.  

През 2013 г. Ребека е наградена от САЩ White House “Champion of change” и става най-младият притежател на наградата.

През 2014 г. е  вписана в листата на списание Glamour “35 Women Under 35 Who Are Changing the Tech Industry”.

В списъка към номинации я включват и от AskMen на "Топ 99 Изключително качество жени” през 2015 г. и тази година получава звезда от Hispanicize STEM (Science, Technology, Engineering, and Math) за сдружението CoderDojo NYC, на което е съосновател.

Лаура Гомез - Laura I. Gómez

 

Е изпълнителен директор и основател на Atipica, помощ за рискови стартиращи предприятия.

Работи с технологии още от 17 (седемнадесет) годишна възраст. С гордост работи в Twitter и е един от основателите на Международния екип довел продуктовото разширяване на Twitter в 50 езика и десетки страни. Била е включвана в многобройни публикации и телевизионни програми по цял свят, вкючително в Wall Street Journal, USA Today, Forbes Мексико, GQ,  Harper's Bazaar and Huffington post. Работила е за Jawbone, YouTube, Google Brasil и AKQA Лондон. Призната е от Министерството и Държавния секретар Хилари Клинтън за участието си в Програмата за TechWoman - Единствената жена-лидер в Twitter за 2012 г.

В момента служи в борда на Института по технологии и обществен ред заедно с Lt управителя Гавин Нюсъм и бившия секретар Джордж Р. Шулц.

 

Сара Хайдер - Sara Haider

 

Сара Хайдер е Android Engineering създава нова социална мрежа, която ви позволява да споделяте честно и анонимно с приятелите си “Secret”. Преди да стане първият инженер в Secret, Хайдер прекарва 4 години в Twitter и изгражда своята Vine за приложението към Android.

Сара е силен поддръжник на техническото образование за момичета и съветник на момичета, които имат страст към Code, организация с нестопанска цел, фокусирана върху това да вдъхновява младите момичета да преследват инженерни области. Тя съветва стартиращи компании в Силиконовата долина, Ню Йорк и Торонто. Сара е завършила специалност “Софтуерно инженерство и когнитивна наука” в Университета на Ватерло.

 

Рейчъл Хаот - Rachel Haot

 

 

Рейчъл Хаот е американска бизнес дама и предприемач. През януари 2016 г. тя се присъединява към 1776 (фирма) като изпълнителен директор. Преди това Хаот е била главен дигитален мениджър и заместник секретар по Технологии на щата Ню Йорк, в продължение на две години при губернатора Андрю М. Куомо.

Преди тази Рейчъл е главен дигитален мениджър в Ню Йорк, в продължение на три години, 2011 - 2013 година.

От 2006 до 2010 г., Хаот е един от основателите на GroundReport, глобален краудсорсинг за стартиранена новини . През 2008 г. Хаот основава дигитално консултантска фирма, а през 2011 г. Преподава шест седмичен курс по социални медии и предприемачество в Columbia Business School, като помощник професор. Тя е обявен за Young Global Leader от Световния икономически форум и главен Digital Officer на годината през 2014 г. от срещата на върха на CDO. Тя е била призната като "30 Под 30" лидер от Fortune и  и е удостоена с награди на City and State Above & Beyond Awards през 2015 г.

 

 

По всичко личи, че светът се развива в посока, в която жени и мъже ще работят един до друг без значение каква е професията им и все повече жени лидери ще ръководят големи компании. Колкото и трудно да е да си жена в бизнеса, с неспирна амбиция и мотивация за успех, по-нежната половина на човечеството ще постига успех, защото както е казала Еленор Рузвелт: „Жената е като торбичка чай – не можете да кажете колко силна е тя, докато не я потопите в гореща вода.“.

 

Автор: Виктория Петкова